Vegetarische balletjes

Nog steeds experimenteer ik met het zelf maken van vleesvervangers. Hierbij drie recepten voor vegetarische balletjes die ik recent heb uitgeprobeerd. Allemaal met een andere basis: sojabrokken, kikkererwten en (zelfgemaakte) seitan.

Sojaballetjes

Sojaballetjes

Gemaakt op basis van Sojabrokken en met dit recept als inspiratie. Ik maakte de balletjes twee keer, zonder maizena (dat had ik niet in huis) en gebruikte een mix aan kruiden die ik in huis had. Naast zout, voegde ik ook een eetlepel maanzaadjes toe. De tweede keer dat ik de balletjes maakte, gebruikte ik curry in plaats van ketchup. We vonden de balletjes de eerste keer wat flauw van smaak en door de curry smaakten ze wat pittiger. De balletjes zijn lekker, maar vallen wel redelijk makkelijk uit elkaar.

Falafel

Falafel

Voor de falafelballetjes gebruikte in dit recept van Pauline. De geweekte kikkererwten lieten zich niet erg goed fijnmalen met een staafmixer, maar met de keukenmachine lukte dat gelukkig wel. Ook deze balletjes maakte ik twee keer. De eerste keer kookte ik de kikkererwten nog kort na ze geweekt te hebben. Dat maakte het makkelijker balletjes van het mengsel te vormen, maar (zo las ik later) zorgde dat er nauwelijks een knapperig korstje ontstond. De tweede keer de kikkererwten dus niet meer gekookt. Er kwam inderdaad meer een korstje op dan de eerste keer. Wel moest ik behoorlijk veel water toevoegen om van het vrij droge mengsel balletjes te vormen. De falafel smaakte goed, hoewel de balletjes wel een beetje uit elkaar vielen. Wij aten ze met gebakken aardappeltjes, broccoli en knoflooksaus.

Italiaanse balletjes van Seitan

Seitanballetjes

Deze balletjes kwamen het best in de buurt van de vegetarische balletjes die je in de winkel kunt kopen. Het waren echte gehaktballetjes die niet uit elkaar vielen. Ik maakte ze van zelfgemaakte seitan. Ter inspiratie gebruikte ik dit recept. Een beetje aangepast, werd het zo: 130 gram uitgelekte seitan, een klein teentje knoflook, 30 gram (1/4) rode paprika (in stukjes), 30 gram (1/4) ui (in stukjes), een sneetje brood, zout, chilipoeder en Italiaanse kruiden pureren met de staafmixer. Daaraan toegevoegd een beetje bloem om het mengsel minder nat te maken. Vervolgens balletjes vormen en deze door een beetje paneermeel halen (Ik had geen paneermeel, dus gebruikte bloem, maar verwacht dat paneermeel voor een mooier korstje zorgt). De balletjes in 20 minuten bakken in olijfolie, regelmatig keren. Eet smakelijk!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.