Herdenking Watersnoodramp

Stamboom Watersnoodramp

Vandaag 65 jaar geleden voltrok zich een ongekende ramp, bij de watersnoodramp van 1953 kwamen 1836 mensen om het leven. Grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant liepen in de nacht van 1 februari onder water. Onder mijn directe voorouders zijn gelukkig geen slachtoffers te betreuren, maar wel familieleden. Zegerina Kloote, een dochter van mijn oma's oudtante, kwam bij Dreischor om het leven.

Huwelijken tussen neef en nicht

Koninklijk Besluit huwelijk Laurens & P.G.A. Aalbersberg

Tot 1970 was een huwelijk tussen neef en nicht in Nederland verboden. Tegenwoordig is een huwelijk tussen verwanten in de derde en vierde graad toegestaan mits de aanstaande echtgenoten bij de ambtenaar van de burgerlijke stand ieder een beëdigde verklaring hebben afgelegd, waarin zij 'hun vrije toestemming tot het huwelijk geven'. Dit om gedwongen huwelijken tegen te gaan.

Onder mijn directe voorouders is een getrouwd stel waarbij de bruid de tante van de bruidegom is. Het gaat hier om het huwelijk, gesloten op 2 maart 1892 in Den Haag, tussen Laurens Aalbersberg (geboren 26-11-1868 te Koudekerk aan den Rijn) en Paulina Geertruida Adriana Aalbersberg (geboren 24-11-1856 te Leiderdorp), naar wie mijn oma van moederskant, haar kleindochter, werd genoemd.

In hun huwelijksakte bevindt zich een verwijzing naar het Koninklijk Besluit waarin hen vergunning wordt verleend tot het aangaan van een huwelijk. Mogelijk speelde daarbij een rol dat hun oudste zoon Piet Laurens reeds geboren was op 11 januari van hetzelfde jaar. Hij leefde helaas niet lang en overleed op 14 mei, 4 maanden oud. Hun tweede zoon, met dezelfde naam, werd 12 december 1892 geboren.

Nederlandse eetgewoonten: vroeger en nu

Boerenkoolstamppot met seitan

Afgelopen week publiceerde de RIVM het rapport Wat ligt er op ons bord? over veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland. Conclusie: onze eetgewoonten zijn ongezond, milieubelastend en verspillend. Jaarlijks verspillen Nederlanders 47 kilogram voedsel per persoon, de productie van voedsel veroorzaakt wereldwijd ruim 25% van de uitstoot van broeikasgassen en de helft van de Nederlanders heeft overgewicht.

Ik ben alvast begonnen met op voedsel te besparen en maakte onder meer een broodschotel met andijvie en oud brood. Ook experimenteerde ik met het zelf maken van vleesvervangers.

Weekendje Orvelte

Koeien in natuurgebied De Tweelingen

Afgelopen weekend zijn Marten en ik in en in de omgeving van Orvelte geweest. Een prachtige omgeving om te wandelen en dat deden we dus ook: zaterdag zo'n 10 kilometer en zondag na een uitgebreide brunch bij De Schenkerij in Orvelte nog eens 7 kilometer. Voor onze wandelingen maken wij vaak dankbaar gebruik van geocaching om mooie routes te vinden, wat ook dit keer goed gelukt is. Op Texel hebben we weinig sneeuw gehad, dus het was super dat we in Drenthe zo'n mooi winters landschap te zien kregen.

Over (meerdere) voornamen

Geboortekaartje Sigrid (foto)

Voornamen, je krijgt ze van je ouders. Geïnspireerd door mode, traditie of fandom. De naam Doutzen bijvoorbeeld, die sinds de internationale doorbraak van model Doutzen Kroes, in Nederland aan populariteit gewonnen heeft. Zie: Meertens Instituut, naam Doutzen. Zelf heb ik, vernoemd naar Noorse schrijfster Sigrid Undset (1882-1949), ook een modenaam. Voor het midden van de twintigste eeuw kwam mijn naam in Nederland nauwelijks voor. Zie: Meertens Insituut, naam Sigrid.

Kerstmis op Texel, in de storm van 1954

Krantenbericht over de storm

Kerstmis vier ik dit jaar grotendeels op Texel, op kerstavond gezellig thuis met lekker eten en een rood wijntje erbij en Eerste Kerstdag met de drukte en gezelligheid van dinerende gasten en leuke collega's op mijn werk. Een gemoedelijke kerst dus, waarbij ik me geen zorgen hoef te maken of mijn huis er dinsdag nog staat, wanneer ik weer thuis kom van een Tweede Kerstdag met de schoonfamilie.

Maar dat kan ook anders, want Als de dijken breken...

Boekpresentatie Tot Hulp en Troost

Tot hulp en Troost

Op 1 december jongstleden werd in de kerk van het Heilige Geest Gasthuis aan de Pelsterstraat in Groningen het boek 'Tot hulp en Troost' gepresenteerd. Het eindresultaat van een project dat sinds 2010 liep en waarbij ik eind 2014 als auteur betrokken raakte. Mijn hoofdstuk 'Van zorginstelling naar woongemeenschap' gaat over de bewoners in de negentiende en twintigste eeuw.